Kućni doktor !: Lijek za podočnjake

srijeda, 7. rujna 2016.

Lijek za podočnjake

Zašto nastaju podočnjaci ispod očiju – uzrok

Ukoliko se pitate zašto nastaju podočnjaci, uzrok problema može biti između ostalog i genetske prirode. U tom slučaju tamni kolutovi oko očiju najteže se uklanjaju. Osim nasljednog faktora, krivac mogu biti i ženski hormoni koji dovode do zadržavanja tečnosti u organizmu. Prevelik unos soli, kao i nesanica, takođe mogu doprinijeti njihovom nastanku.
Pored uklanjanja uzročnika, da biste se što prije riješili podočnjaka, pijte dovoljno tečnosti. Uz to unosite više namirnica koje obiluju neophodnim vitaminima i mineralima. Osim toga, izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama i provodite što manje vremena za računarom. Poznato je kako duže sjedenje za kompjuterom može uzrokovati neugledne vrećice ispod očiju.Ponekad ne morate uopšte biti bolesni, a da ih opet imate. Mršave i neispavane osobe često imaju vidljive krugove, dok je kod gojaznih to dosta rjeđe. Držanje strogih dijeta i naglo mršavljenje takođe uzrokuje viseće podočnjake. Oni nikako ne izgledaju lijepo, te će vaše lice djelovati starije i umornije.

Kako se riješiti podočnjaka na potpuno prirodan način

Ljekovite biljke jedan su od ključnih saveznika u borbi protiv podočnjaka, a prije svega one koje imaju diuretičko dejstvo. One podstiču izbacivanje viška vode iz organizma. U prodaji se može naći više diuretičkih mješavina, a veoma lako 
možete ih i sami napraviti.

Uva, breza i kukuruzna svila najpoznatiji su prirodni diuretici, pa bi bilo poželjno češće ih koristiti za pripremu čajeva.
Recept je veoma jednostavan:
Kašiku usitnjene biljke prelijte sa 2 dl vode, poklopite i ostavite nek odstoji oko pola sata. Nakon toga procijedite i pijte dvije-tri šolje čaja dnevno pola sata prije jela.
Nakon nekoliko dana crni podočnjaci ispod očiju će se primjetno ublažiti, a vremenom će se i potpuno povući. Redovno koristite prirodne biljne čajeve za ovu namenu.

Isprobajte nanu i bademovo ulje

Savršeno sredstvo za uklanjanje podočnjaka pripremit ćete od ljekovite mente i ulja badema.
U staklenu teglu sipajte šaku sveže nane (prethodno dobro izgnječene ili usitnjene) i 30 ml bademovog ulja. Teglu dobro zatvorite, promućkajte i ostavite neka odstoji na toplom mjestu nekoliko dana.
Svakodnevno nanosite ulje na predio oko očiju i blago ga umasirajte.

Biljne obloge protiv tamnih krugova oko očiju

Za ublažavanje podočnjaka i kesica ispod očiju preporučuju se i efikasni biljni oblozi. Tople obloge poboljšavaju cirkulaciju krvi, pa će koža dobiti više kiseonika i hranljivih materija. Ako su pak one hladne, kapilari će se skupiti, koža očistiti od štetnih materija, a podočnjaci povući.

Koristite obloge od mleka

Budući da ima odličan izbeljujući efekat, mlijeko je takođe odličan pomagač u borbi protiv podočnjaka.
Oblozi se pripremaju veoma lako:
Parče vate natopite u mlako mlijeko pa lagano tapkajte predeo oko očiju. Masirajte veoma blagim pokretima kako ne biste iziritirali sluznicu. Nakon masaže, ostavite mlijeko nek odstoji još pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.
Ponavljajte nekoliko puta dnevno, i crni podočnjaci ispod očiju uskoro će potpuno nestati .

Napravite obloge od ananasa

Crni podočnjaci ispod očiju i te kako mogu narušiti naš izgled i uticati na samopouzdanje. Srećom, postoje brojne recepture koje nam mogu ublažiti tegobe i izbeliti ih. Jedna od njih su i oblozi od ananasa.
Za pripremu efikasnog sredstva za izbeljivanje podočnjaka neophodno je u malo vode rastvoriti bebi puder dok ne dobijete pastu. Zatim dodajte malo soka od ananasa, prethodno ohlađenog u frižideru. Mješavinu potom nanesite na tupfere ili komadiće vate i stavite ih na podočnjake. Ostavite neka obloge djeluju minimum desetak minuta.
Nakon svega toga tamni kolutovi oko očiju tretiraju se limunovim sokom. Dobro pazite kako vam ne bi dospio u oči. Kada ste ga nanijeli,  ostavite nek se osuši, pa tek onda isperite. Ponavljajte cijeli proces dvaput nedjeljno.

Kako ukloniti podočnjake oblogama od krastavaca i krompira

Sok od krastavca tradicionalno je sredstvo za ublažavanje podočnjaka jer sadrži supstance koje sužavaju krvne sudove. Usljed toga smanjuju se i otoci oko područja oka. S druge strane, krompir ublažava upalne procese, omekšava kožu i sprečava brojne iritacije.  Smatra se odličnim sredstvom za uklanjanje kesica ispod očiju.

Priprema recepta:

Jedan manji krastavac oljuštite i iscedite ga u sokovniku ili ga dobro izblendajte. Iscedite sok i ostavite ga u frižideru, sve dok se potpuno ne ohladi. Nakon toga pomešajte ga sa sokom od jednog limuna i s malo ulja od koštica grožđa. Zatim ovom mešavinom natopite parče gaze, nanesite je na predeo oko očiju. Ostavite neka djeluje najmanje 15 minuta.

Posle toga isperite toplom vodom, a zatim na podočnjake stavite tanke kolutove svežeg krompira i ostavite nek deluju oko 15 minuta. Na kraju dobro isperite i nanesite kremu za predio oko očiju.
Tamni podočnjaci i neugledne vrećice, počeće se povlačiti već nakon nekoliko dana, na vaše veliko zadovoljstvo.

Maske za podočnjake rešavaju problem

Maska od paradajza
Paradajz je veoma bogat vitaminima i mineralima koji kožu čine lijepom i njegovanom.  Sadrži antioksidanse koji je štite od štetnih UV zraka i usporavaju njeno starenje. Osim toga, djeluje i kao diuretik, pa ga treba jesti što češće ako imate problem s podočnjacima.
Osim u ishrani, paradajz možete koristiti i za pripremu maske koja će izbijeliti tamnu kožu oko oka.  Ona se takođe može primjenjivati i za izbjeljivanje pjega i fleka na koži, a sprečit će i nadutost očiju .
Iscjedite sok iz jednog paradajza i pomješajte ga s malo limunovog soka. Veoma ga pažljivo nanesite na područje ispod očiju, pazeći da ne dođe u kontakt sa sluznicom. Ostavite nek se potpuno osuši, a zatim ga pažljivo uklonite tupferom ili komadićem vate natopljenom mlakom vodom.
Kurkuma eliminiše tamne vrećice
Crni podočnjaci mnogima zadaju muke, jer se izuzetno teško uklanjaju. Međutim, maska od kurkume je u tome veoma uspešna.
Priprema:
Najprije pomješajte 3 kašike kurkume sa dve kašike mlijeka, a zatim dodajte 2 kašike soka od ananasa. Mješajte sve dok ne dobijete ujednačenu pastu. Nanesite masku na regiju ispod očiju, ali veoma pažljivo kako ne bi došla u dodir sa sluznicom. Ostavite nek odstoji minimum 15 minuta, a zatim pažljivo isperite mlakom vodom. Ponavljajte svakodnevno tokom deset dana.
Maska od kafe i kokosovog ulja
Crni podočnjaci mogu se ukloniti i pomoću kafe. Naime, kofein stimuliše cirkulaciju i smanjuje upalu, te ublažava tamne krugove oko očiju i nadutost.
Maska se priprema tako što se 2 kašičice kafe pomješaju sa 2 kašičice kokosovog ulja. Mješajte dok ne dobijete ujednačenu pastu. Zatim je pažljivo nanesite na predio ispod očiju i ostavite nek djeluje desetak minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.
Kako biste postigli željeni efekat, ovu masku protiv podočnjaka treba nanositi najmanje dvaput nedeljno.

Nema komentara:

Objavi komentar