Kućni doktor !: Koje ljekovite biljke čuvaju oči?

petak, 9. rujna 2016.

Koje ljekovite biljke čuvaju oči?

Za biljku vidac (vidovu travu) verovatno ste već čuli.  Za nju fitoterapeuti tvrde da je „preki lijek“ za očne bolesti.  Osim nje za zdravlje očiju odlično su se pokazale i sledeće ljekovite trave:
Ginko biloba 
Koristi se već stotinama godina za različita zdravstvena oboljenja, ali i bolesti očiju. Naučna istraživanja novijeg datuma potvrđuju kako ginko biloba uspješno poboljšava cirkulaciju. Zahvaljujući tome, stimuliše bolje proticanje krvi i u oku (u njegovom zadnjem delu).  Blagotvorno djeluje kod povišenog očnog pritiska (glaukoma) i makularne degeneracije, što su potvrdili korejski naučnici.
Stoga ukoliko nadutost očiju i tamni podočnjaci nisu vaš jedini problem, svakako koristite ovu moćnu biljku zarad prevencije.

Sikavica (gujina trava)
Oči osim što su ogledalo naše duše, one su i pokazatelj cjelokupnog zdravstvenog stanja. U slučaju ozbiljnih bolesti jetre, tamni podočnjaci ispod očiju mogu biti jedan od prvih pokazatelja. U tom slučaju fitoterapeuti preporučuju biljku sikavicu. Ona u svom sastavu ima kompleks aktivnih sastojaka – bioflavonida. U farmaciji je poznata kao simalirn ekstrakt, koji obnavlja oštećene membrane i vraća aktivnost ćelijama.
Zahvaljujući glutationu, sprečava ulazak toksina i čisti jetru. Gujina trava je odličan izbor za dijabetičare, jer im pomaže u očuvanju vida, te drži šećer pod kontrolom.

Začinska biljka komorač (morač)

Popularna u narodnoj medicini i naročito cjenjena kao lijek protiv očnih oboljenja. Ublažiće infekcije i upale, poboljšati vid i vratiti očima bistrinu. Za ispiranje koristi se blagi čaj od komorača, koji je dokazano efikasan kod bolesti kakve su glaukom i katarakta.  Rezultati novijih istraživanja ukazuj na to kako samo kap ekstakta biljke smanjuje intraokularni pritisak. Ovo je značajan podatak za osobe obolele od glaukoma.

Nema komentara:

Objavi komentar