Kućni doktor !: EKCEM - PRIRODNO LIJEČENJE EKCEMA

ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

EKCEM - PRIRODNO LIJEČENJE EKCEMA

Ekcem ili dermatitis spada u jedno od najčešćih oboljenja kože. Izloženost štetnim hemijskim supstancama, sve veća zagađenost životne sredine ,pokazuju nam konstantan porast pojave ekcema u populaciji. Istrazivanja jasno pokazuju na povećan broj dermatitisa u indistrujski razvijenim zemljama.Dijeca koja su slabije izložena crijevnim, bakterijskim ili virusnim infekcijama u djetinjstvu više su podložna ekcemima i alergijama kasnije.

Šta je ekcem ?

Jednostavnim riječnikom rečeno ekcem je stalno zapaljenje kože koje se manifestuje kroz nekoliko faza. U prvoj fazi javljaju se sitni mjehurići ,često ispunjeni tečnošću ,koji iritiraju i izazivaju svrab na koži. Kako je ekcem hronično oboljenje kože, često se iz faze 1 pređe u fazu 2. Tu nas čeka perutanje, crvenilo i veoma jak svrab koji umije biti neizdržljiv i izaziva velike probleme i smetnje.

Uzroci nastanka ekcema


Veoma često to može biti alergija - alergijski ekcem , genetika, poremećaj u cirkulaciji,neodgovarajuci klimatski uslovi i dr. Kod nasljednog - genetskog faktora utvrđeno je da su od ekcema obolijevale osobe čiji su preci bili astmatičari i to u visokom procentu. Nije zanemarljiv ni podatak da ekcem nastaje uslijed stresa, pada imuniteta i nešto rijeđe od loše ishrane.

Ekcem kod beba


Kod djece stare do godinu dana ekcem je jako česta pojava. Istraživanja dokazuju da gotovo 1/3 beba do svoje 1 godine ima ekcem. Dobra vijest za djecu i za roditelje je da se kod gotovo polovine djece ekcem povlači do njihove 3 godine. Ukoliko postoji sklonost ka alergijama u familiji ,gotovo je sigurno da ce beba imati ovo kožno oboljenje. Prepoznaje se po crvenilu kože, suhoći, perutanju i slično. Najcešće se javlja ekcem kod beba na licu i obrazima,dok se kod starije djece javlja na području pregiba (laktovi, koljena).
Kućna prašina i grinje su veoma čest uzročnik ove pojave. Atropijski dermatitis je cešći u industrijskim sredinama, uslijed zagađenja ali i sa nešto većim stepenom higijene u populaciji. Došlo se do zaključka da djeca koja su u ranom djetinjstvu izložena virusnim i bakterijskim zaraznim bolestima rijeđe oboljevaju. To su najčešće nerazvijene zemlje ,gde je "atropijski dermatitis" rijetka pojava.


Kako djeca odrastaju bolest popušta

Liječenje ekcema - Šta možemo učiniti za prevenciju ?

1. Izbjegavajte jaka hemijska sredstva za ličnu higijenu

2. Nosite pamučnu odjeću

3. Umjereno konzumirajte sledeće namjernice (agrumi, jaja, orasi, mlijeko, jagode, razne konzerve...)

4. Izbjegavajte hidrantne kreme za njegu lica i kože za koje niste sigurni da su prirodnog porijekla.

Prirodno liječenje ekcema - ljekovito bilje


Najbolje prirodne stvari općenito za zdravu kožu su :

Oljušten krastavac - je odličan antiseptik, čisti kožu dezifincira je i uklanja pjege.

Čaj od „zove“ - se može privijati na lice jer omekšava i hrani kožu.

Čaj od bijelog sljeza (od lista i korijena) - takođe se može priviti na kožu jer je omekšavaju i hrane.

NARODNI LIJEKOVI ZA EKCEM

Za liječenje ekcema :

Upržiti više vrsta pasulja i samljeti ih u mlinu za kafu.

Zatim 1 kilogram mljevenog pasulja pomiješati sa životinjskom mašću da se dobije masa za mazanje

Dobijenom smjesom mazati ekcem dva puta dnevno (ujutru i uveče). Namazano mjesto se ne smije prati za to vrijema. Poslije toga skuhati razne vrste pasulja. Sa ocijeđenom vodom oprati ranije te mazati dio tijela. Ekcem treba mazati i prati duže vremena.


Ekcem na licu i rukama

Potrebno je :

Trava broć - 10 grama

Tvrde ljuske od lješnjaka 10 grama

Ovu mješavinu staviti u sud, nasuti pola litre vode i kuhati da uvri na polovinu, a zatim čaj procijediti. Procijeđeni čaj podijeliti na 3 dijela. Piti ujutru u podne i uveče.

Čaj za ekcem piti 7 dana , pa zatim pauzirati 20 dana i tako mijenjati.



Ekcem na nogama - ekcem na rukama

Nabrati sviježu rusu travu, dobro je istući u nekom sudu i ocijediti sok. Ovim sokom mazati oboljele dijelove tijela 3 x dnevno. Ukupno 2 dana. Namazano mjesto nemojte prati za vrijeme terapije. Nakon toga namazana mjesta oprati vodom od prokuhanog bršljenovog lista i istrljati sa limunom.


Krompir protiv ekcema

Uzeti razne vrste krompira ,staviti u sud i nasuti toliko vode da krompiri ogreznu. Krompire kuhati tako dugo dok njima ne ispuca kora, a zatim ih procijediti. U 1 litar procijeđene tečnosti dodati sitno istuckanog plavog kamena, veličine jednog većeg oraha. Ako se ima manje tečnosti , onda se stavlja i manje plavog kamena. Pustiti da se plavi kamen rastvori. U tako dobro pripremljenu još toplu tečnost umočiti sunđer i njime natrljati oboljeli dio tijela.Lijek je djelotvoran podjednako i na ekcem na nogama kao i na rukama. Nakon 10 minuta treba samo dobro obrisati i osušiti. Oboljela mjesta se kasnije ne smiju zapirati vodom.

Kafa za lecenje ekcema

Nakon tretmana krompirom i plavim kamenom, uzeti kafe u zrnu i propržiti je samo toliko da porumeni. Zatim je što sitnije samljeti u mlinu za kafu i presuti u jedan sud.. U isto vrijeme pripremiti ključavu vodu i na nju nasuti samljevenu kafu kao što se priprema kafa za piće. Čim se uhvati pjena od kafe , uhvatiti je kašikom . Pjenom od kafe mazati oboljela mjesta 3 x dnevno. Kod većih površina oboljele kože treba staviti i više kafe.
Terapija ekcema - trljanjem vodom od krompira, rastvorenog plavog kamena i pjenom od kafe primjenjivati 7 dana. Ponavljati više puta uz prekide.


Još recepata za liječenje ekcema



Za ekcem na rukama - svako veče prije spavanja bolna mesta namazati glicerinom.

Za vlažni ekcem (lisaj)

Kuhati 1/2 litre maslinovog ulja sa 50 g brezovog ili jelovog katrana. Kad ukuha na 3/4 skloniti sa vatre i dobijenom masom mazati oboljela mjesta.

Takođe za ekcem se pokazao djelotvoran oblog od majčine dušice i cvjetova nevena
u ljetnom periodu je izuzetno dobar hidrantni losion soka od svježeg krastavca i bademovo ulje.
Zimi se za liječenje ekcema preporucuje losion od 2 kasike mlijeka od kokosa (može i voda kao zamjena).
1 kašika maslinovog ulja i par kapi đumbirovog eteričnog ulja.
Ljiljanovo ulje je takođe odlična preporuka.
Potpopiti u maslinovo ulje latice i prašnike cvijeta u srazmeri (1:3), ostaviti u staklenoj tegli 6 nedelja na suncu. Nakon tog perioda procijediti i mazati kožu par puta dnevno..
Za uzrok nastanka ekcema ponekad se uzima i nedostatak B6 vitamina. Pa ga je potrebno povećati.
Vjeruje se da vitamin E olaksava tegobe, narocito svrab na koži ukoliko se lagano nanosi na oboljelo mjesto. Prirodni izvori ovog vitamina su pšenične klice i njihovo ulje, bademi, lješnici i orasi.
Nedostatak cinka u organizmu takođe je vezano za ovo kožno oboljenje. Njega sadrže u većoj mjeri: integralne žitarice, boranija, grašak, mlijeko, jaja, crveno meso, pšenične klice.
NAPOMENA : neke od ovih namirnica sadrže određene alergene, tako da je važna umjerenost u konzumiranju jer mogu izazvati alergijske reakcije koje su najčešći okidač za ekcem.



Izvor (Dopunjeno i izmijenjeno) :

http://prirodnolecenjebiljem.blogspot.ba/



Nema komentara:

Objavi komentar